Сеп
06

Жирафи...

 

Жирафа е животно кое потекнува од Африка и е највисокото животно со најдолг врат.

Со просечна маса од 1190 кг., жирафата е најголемиот жив преживар.
Од сите цицачи, жирафата има најмалку потреба од сон - во просек помалку од 2 часа во деноноќие.
Должината на јазикот на просечна жирафа е околу 45 см. Со помош на јазикот, жирафата може потполно да го исчисти своето лице од инсекти како и да влече помали гранки од растенијата со кои се храни.
Срцето на просечна жирафа има проток од 60 литри во минута, тежи 12 кг., и создава притисок околу 3 пати повисок од крвниот притисок на човек, со цел крвта да може да достигне доволна циркулација во најоддалечените делови, посебно мозокот на жирафата. Крвните садови во вратот на жирафата имаат посебни залистоци кои спречуваат притисокот на крвта во главата да минува низ нагли промени кога животното нагло ја спушта или крева главата.
И машките и женските жирафи имаат рогови.
 
 
БОНУС ФАКТИ:
-Жирафата може да трча побрзо од коњ и да живее без вода подолго од камила.
- Ударот на возрасна жирафа е толку силен што може да распарчи лав.
- Жирафата може да достигне висина од 5.9 метри и се врбојува меѓу највисоките копнени цицачи.

 

. Posted in Светот на животните

Последни коментари