Апр
15

Од каде дува ветерот?

girls-with-wind-in-her-hair1

Ветерот е само воздух кој се движи од едно место на друго. Изворот на ветер, како и на многу други нешта, е Сонцето.

.
Апр
05

Кој е најстариот град во светот?

jericho walls wide view

Најраните човечки записи датираат од пред околу 3500 години пред нашата ера.

.
Апр
04

Кое е најсувото место на земјата?

atacana2 

Делови од оваа пустина не добиваат ниту капка дожд преку целата година.

.
Апр
04

Како крокодилот го добил името?

crocodile 2402276bzzzzz

Името Крокодил доаѓа од старогрчкиот збор крокодилос што значи црв на камчиња.

.
Апр
08

Дали забите содржат нерви и која е нивната функција?

smile2

Како и другите органи, забите имаат нерви за чувствување и заштита.

.
Апр
04

Кој танцува 4 денови без престан?

The-Sunrise-Dance-DER-documentary1

И ти ќе танцуваше 4 дена ако беше 13 или 14 годишно Апачи девојче.

.
Апр
04

Кое е најбрзото животно на планетата?

Cheetah

Најголемата брзина со која човек може да трча е околу 40km на час. Најбрзото куче, ловечкото, постигнува брзина од 65km на час. Тркачите коњи трчаат со 80km на час, а антилопите се движат со скоро 95km на час.Но ниеден од нив не може да се мери со најбрзото тркач на планетата – гепардот.

 

.
Апр
04

Каква е птицата Киви?

kiwibird

Една од најнеобичните птици е птицата Kiwi, позната и како Apteryx.Киви е кафејавкаста птица со големина отприлика колку едно пиле и има многу долг клун.

.

Последни коментари